Dagen före dagen med stort J

Tror inte någon missat det men imorgon är det Julafton!
Idag ska jag åka över till mina föräldrar efter jobbet med ett berg julklappar (känns det som), sillen och gröten. Jag åker alltid på att slå in julklappar från mamma till pappa och tvärtom. Ingen av de gillar att slå in paket! Så jag har en del julklappar att flytta över. Sen klär vi granen tillsammans och äter middag. Något ojuligt.
Sen ska jag ta med den färdigkokta skinkan hem och griljera den. Resten av kvällen ska jag njuta av lugnet, kanske se en film och bara slappa! Hoppas ni också får känna lugnet!

Vackert!

Det är så vackert nu när man åker bussen hem eller är ute och går. Träd, buskar, balkonger och uteplatser som dekorerats med nät och slingor. Fönster med adventsstjärnor och stakar och julblommor. Känns hemtrevligt! Lyser upp i mörkret!

Adventskalender mini

På jobbet ville jag i år ha en adventskalender och vad passar bättre än denna minivariant (17×11 cm)? Glittrig och söt och lagom för skrivbordet! Går även att skicka i medföljande kuvert. 29 kr på Gallerix, har dock sett på andra ställen också.

Lusselångpanna med äpple och mandelmassa

Deg:
25 g jäst
8 1/2 dl mjöl
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
1 kuvert saffran
1/2 dl socker
75 g smör (rumsvarmt)
1 ägg

Fyllning:
75 g smör (rumsvarmt)
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple
1 ägg till pensling
Pärlsocker till dekor

Smula jästen i en bunke. Blanda mjöl och salt. Värm mjölken till fingervarmt. Stöt saffran fint med lite socker och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.
Arbeta ihop till en deg och knåda i maskin 5 min. Låt jäsa övertäckt 40 min.
Rör ihop smör och kanel. Kavla till en rektangel, ca 1 CM tjock. Bred på kanel/smör och mandelmassa. Riv äpplet, låt vätskan rinna av och strö äpplet över degen. Rulla ihop och skär tjocka skivor. Lägg i smord ugnsform. Jäs 40 min. Pensla och strö över pärlsocker.

Cloetta

Har letat efter Cloettas Juleskum Polka 2011 utan framgång. Fick tips från en vän om att de fanns på Konsum vid Mariatorget (bra för er söderbor dock!) men tyvärr ligger det inte direkt på väg hem för mig så jag fortsatte leta.

Idag kom dock en annan vän förbi med en present!

Så underbart! Tack snälla!

Juleskum Polka är riktigt god. Frisk polkasmak men ändå klassiskt juleskum!

Hon hade varit förbi Cloettas fabrik.