Har ni gjort egen julmust någon gång? Blev lite sugen när en vän tipsade om detta recept. Taget från boken Soda, Lemonad & snacks av Tove Nilsson. Bild nedan lånad från Tove’s hemsida och fotograf är Wolfgang Kleinschmidt. Vilka bilder han tagit! Fantastiska bilder i hela boken!
Tove gör denna enbärsmust med julsmak en vecka före julafton så den hinner bli perfekt kolsyrad.
Julmust
Ca 4 liter
1 dl torkade enbär, krossade i mortel
1 dl russin
3 katrinplommon
3 torkade fikon
3 kanelstänger (ca 4 cm)
1 dl ingefära, finhackad
3 muskotblommor
10 gröna kardemummakapslar
3 kryddnejlikor
1 stjärnanis
2 torkade pomeransskal
2 tsk citronsyra
0,5 vaniljstång, snittad och urskrapad
1 + 2,5 liter vatten
4,5 dl (400 g) mörkt muscovadosocker
2 dl sodakultur
Gör så här: Blanda enbär, torkad frukt, kryddor, pomerans och citronsyra i en stor kastrull. Blanda ner vaniljstång och frön i kastrullen. Tillsätt 1 liter vatten och koka upp. Låt sjuda cirka 20 minuter. Tillsätt socker och låt det smälta i vätskan. Dra av från värmen och blanda med 2,5 liter vatten. Plasta och låt stå cirka 12 timmar och dra.
Sila genom finmaskig sil. Rör i sodakultur och täck med silduk. Låt stå i rumstemperatur 3-5 dagar. Rör om 2-3 gånger per dag. Smaka av efter 3 dagar och känn efter hur söt sodan är. Ju längre den står desto torrare blir den eftersom sockret ”äts upp” av kulturen. Men låt inte sodan överjäsa, den ska fortfarande dofta friskt. Hör man ett tydligt ”fizz-ljud” när man rör runt är det dags att buteljera sodan. Sila vätskan och fyll i väl rengjorda pet- eller glasflaskor (33 cl). Fyll inte hela vägen upp utan lämna ca 5 cm luft i flaskan. Låt sodan stå framme i rumstemperatur 1-2 dygn så att den kolsyras. Ställ in i kyl så jäsningen avstannar. Förvara upp till fyra veckor.