Ballerina-bullar med nougat

Hur gott låter inte kombinationen Ballerina, nougat och kanelbulle? Kanske något att testa inför söndag? Receptet taget från Maria Culha’s blogg.

Bild lånad från Cake by Mary

Bild lånad från Cake by Mary

Ballerina-bullar med nougat

Deg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
300 g nougat
1 dl florsocker
2 pkt Ballerina Original

Topping
1 ägg
Ballerina-smul

Värm mjölk och grädde till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskin bearbeta degen i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Förbered fyllning genom att blanda smör, nougat och florsocker. Lyft bort det övre kexet (den ljusa utan fyllning) på ca hälften av Ballerina-kexen och lägg de åt sidan. Hacka de övriga kexen.

Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av Ballerinabitarna. Rulla ihop och skär degen i bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt. Gör likadant med resterande deg och fyllning. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Hacka de undanlagda ljusa kexen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på kexsmulet. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter.

One thought on “Ballerina-bullar med nougat

  1. Pingback: Kanelbulle med jultwist! | jennysjul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *