Hur gott låter inte kombinationen Ballerina, nougat och kanelbulle? Kanske något att testa inför söndag? Receptet taget från Maria Culha’s blogg.
Ballerina-bullar med nougat
Deg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
300 g nougat
1 dl florsocker
2 pkt Ballerina Original
Topping
1 ägg
Ballerina-smul
Värm mjölk och grädde till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskin bearbeta degen i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Förbered fyllning genom att blanda smör, nougat och florsocker. Lyft bort det övre kexet (den ljusa utan fyllning) på ca hälften av Ballerina-kexen och lägg de åt sidan. Hacka de övriga kexen.
Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av Ballerinabitarna. Rulla ihop och skär degen i bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt. Gör likadant med resterande deg och fyllning. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Hacka de undanlagda ljusa kexen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på kexsmulet. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter.
Pingback: Kanelbulle med jultwist! | jennysjul