När jag köpte saffran till kakan sist så köpte jag två kuvert och använde bara ett. Och det kan ju inte ligga och skräpa hemma! 😉 Så när jag skulle baka till mamma och pappa som kommer hem från Mallorca imorgon så gjorde jag helt enkelt en till saffranskaka. Tanken var att ha i äpplen som receptet nedan men eftersom mitt liv blev mer kaosartat pga hantverkare så fick det bli lite improvisation när jag insåg att jag inte hade äpplen… Så jag skivade päron och hade ner i stället. Får se imorgon om det blev gott men här kommer original receptet.
Äppelkaka med saffran
0,5 g saffran
100 g smör
3 ägg
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
Äpplen
0,5 dl socker
1 tsk kanel
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Stöt saffranet med en sockerbit. Smörj och bröa en form. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl och bakpulver. Tillsätt sist saffran och smör. Häll ut i formen. Skala och skiva äpplen tunt och vänd i kanel och socker. Tryck ner i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min.