Kanelbulle med jultwist!

Hade först tänkt göra Ballerinabullarna idag på kanelbullensdag men kände att jag ville vänta till jag får tag på Ballerina Pepparkaka. Så då letade jag vidare. Hittade detta underbara recept på bullar med pepparkakskrydda. Kan tänka mig att det är gott med saffran i degen också. Och mer pepparkakskrydda än vad jag hade men min tog slut. 

Kanelbulle med jultwist (ca 25-30 st)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning
200 mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5-2 msk pepparkakskrydda (smaka gärna av och öka om du vill)
50 gram fint riven mandelmassa (jag hade inte det i mina)

Ägg och pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.
Tillsätt socker, ägg och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förebered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, pepparkakskrydda och vaniljsocker. Mandelmassan sparar du tillsvidare. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Riv mandelmassa fint över hela rektangeln. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar. Upprepa med andra biten.
Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

   
    
    
 

One thought on “Kanelbulle med jultwist!

  1. Pingback: Bra och mindre bra | jennysjul.com

Lämna ett svar