Finns egentligen tre. Två är nästan samma och innan min Wilton tratt HATADE jag att göra knäck. Det var så pilligt att fylla på de små osammarbetsvilliga knäckformarna med sked 🙁 Men nu går det som en dans och då älskar jag att göra knäck!
Knäck, samma grundrecept, två olika smaker. Choklad och lakrits.
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
2 msk smör efter kokning
Gör så här: Koka ihop allt och gör kulprov eller kör med termometer. Vad som är ”rätt” temperatur finns det lika många teser om som människor, nästan! 122-125 grader skulle jag säga.
Gör du med kakao så tillsätt det på en gång och låt det koka med, mängd efter tycke och smak men jag har nog i ca 3-4 msk. Gör du med lakritspulver så i med ca 5 tsk efter knäcken kokat klart.
Den andra jag älskar är Rocky Road. Sött och salt i ett! Inte det billigaste godiset att göra med tanke på ingredienserna men åh så gott! 🙂 Jag kör på Leila Lindholms recept.
Leilas Rocky Road
600 gr mörk choklad
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här: Smält chokladen på låg värme i vattenbad. Blanda samman allt. Lägg smeten på ett bakplåtspapper, så kakan blir ca 3 cm tjock. Låt stelna i kylskåp. När den stelnat, skär upp i rutor eller stänger.