11. Ditt favorit-julgodis att göra själv + recept

Finns egentligen tre. Två är nästan samma och innan min Wilton tratt HATADE jag att göra knäck. Det var så pilligt att fylla på de små osammarbetsvilliga knäckformarna med sked 🙁 Men nu går det som en dans och då älskar jag att göra knäck!

Knäck, samma grundrecept, två olika smaker. Choklad och lakrits.

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
2 msk smör efter kokning

Gör så här: Koka ihop allt och gör kulprov eller kör med termometer. Vad som är ”rätt” temperatur finns det lika många teser om som människor, nästan! 122-125 grader skulle jag säga.
Gör du med kakao så tillsätt det på en gång och låt det koka med, mängd efter tycke och smak men jag har nog i ca 3-4 msk. Gör du med lakritspulver så i med ca 5 tsk efter knäcken kokat klart.

Den andra jag älskar är Rocky Road. Sött och salt i ett! Inte det billigaste godiset att göra med tanke på ingredienserna men åh så gott! 🙂 Jag kör på Leila Lindholms recept.

Leilas Rocky Road

600 gr mörk choklad
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här: Smält chokladen på låg värme i vattenbad. Blanda samman allt. Lägg smeten på ett bakplåtspapper, så kakan blir ca 3 cm tjock. Låt stelna i kylskåp. När den stelnat, skär upp i rutor eller stänger.

IMG_2483

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *