När Blossa avslöjade årets smak så tänkte jag bara ??? Vad sjutton är Kråkbär. Aldrig hört talas om. Efter lite googling blev jag ju inte direkt imponerad, ni kan läsa vad jag skrev här. Hur som så var jag nog inte ensam om att inte veta vad Kråkbär är för Mitt Kök har skivit om de här. Här är deras fem fakta om Kråkbär:
Kråkbär, crowberry på engelska, växer över stora delar av Sverige men framförallt i de norrländska skogarna och kallas då nordkråkbär.
Kråkbär är mörkblå, nästan svarta i färgen och växer på lågt ris som nästan ser ut som barr. Det tillhör växtfamiljen ljungväxter. Kråkbär kan plockas från augusti och hela vintern om det är snöfritt. Björnar gillar som bekant blåbär men de äter också massor av kråkbär under hösten.
Kråkbär är en bra törstsläckare för den som är ute och vandrar i skog och mark men bäret kan ha en laxerande effekt så ät det med måtta.
I folkmedicin har man kokat te på på omogna frukter för att behandla bland annat njursten och bäret har också använts som urindrivande medel. Det går också finfint att blanda i kråkbär i bakning och matlagning.
Liksom blåbär är kråkbär fullproppade med antioxidanter. De innehåller också mycket vatten och fibrer och har en låg sockerhalt vilket gör det till ett litet superbär.
Jag är betydligt mer vänligt inställd till Kråkbär efter detta!