Har länkat till receptet tidigare men skriver ut det här också, enklare! Men här är länken till Ica också om ni hellre går in där!
Saffransbullar med vanilj
ca 45 st
50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran
1,5 dl socker
5 dl mjölk
250 g kvarg 10%
0,5 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
1,5 dl socker
4 tsk vaniljsocker
Gärna kanel och eller kardemumma också!
1 ägg och pärlsocker att ha på bullarna
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Rör ner saffranet i smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och låt maskinen jobba i fem minuter, eller för hand i 10 minuter. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ev ev i resten av mjölet och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en kaka ca 25×60 sm. Bred på fyllning. Vik kaka dubbel på längden, tryck till lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela de på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt kallna på galler övertäckta med bakduk.
Mums, det ser jättegott ut!
De är fantastiskt goda! Gjorde de förra året också.