Hittade ett recept i Året Runt som jag testade idag. Detta ska jag definitivt göra igen men då juligare! Saffran i degen och lite kanel i fyllningen. Här är grundreceptet.
Kardemummarutor
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1/2 dl strö rörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här: Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader. Höll lite av mjölken på jästen och lös upp den. Tillsätt resten.
Klicka i smöret och tillsätt socker och salt. Häll ner det mesta av mjölet till degen släpper från kanterna. Arbeta degen i 6-7 minuter.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och fyll en spritspåse.
Fördela degen i långpanna. Gör hål med fingret med jämna täta mellanrum. Spritsa i fyllning i hålen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädde strax under mitten i ugnen. Ca 25 minuter i 200 grader. Ta ut och låt svalna. Skär i rutor.