Kommer ihåg julbordet i min barndom. Då vi firade med min mormor, morfar, farmor, morfars bror och fru. Då vi hade sylta, minst tre sorters sill, inlagd strömming, hemmagjord leverpastej, hembakade bröd, paté osv. När framförallt morfar dog så drog vi ner rejält. Han var mest den som sa: det har vi alltid haft, det ska vi ha. Sen nu när vi bara är mamma, pappa, jag och dottern så har vi dragit ner ännu mer. Mamma gör: köttbullar och Janssons. Jag gör: kokar och griljerar skinkan, lägger in en sorts sill. Sen har vi prinskorv, potatis, ägg, rom, leverpastej, lax, senapssill, rödbetssallad, bröd, ost och sallad. Till julbordet dricker jag och mamma julmust, pappa dricker öl och Moa dricker vatten. Förr dracks det nubbe. Inte jag, fy vad det inte är gott! Men för några år sedan när pappa kollade i frysen inför jul och insåg att den kvarting han köpte inför julen året innan fortfarande fanns kvar och då hade de haft den jul, påsk och midsommar och den skulle lugnt räcka till den julen också. Då sa han att nu slutar vi med nubben! 🙂
Har ni dragit ner på rätterna på julbordet?