Receptet hittade jag i tidningen Hembakat. Enda skillnaden är att missade att det skulle vara hela pomeransskal så jag köpte malda men det funkade. Håll koll efter typ 15-20 minuter i ugnen och lägg på folie om det behövs.
Vörtbröd med russin
5 pomeransskal
2 dl russin
100 g smör
33 cl julmust
33 cl porter
75 g jäst
1 tsk nejlikor, nystötta
2 msk mald ingefära
1,5 msk salt
1 dl mörk sirap
1 dl honung
17 dl rågsikt
1 ägg uppvispat
Gör så här: Lägg pomeransskalen i en kastrull, häll på vatten så det täcker och koka skalen mjuka. Ca 15 minuter. Sila bort vattnet och skär bort allt vitt på skalen och finhacka. Lägg russinen i en skål med vatten. Smält smöret. Tillsätt porter och julmust och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av degspadet. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med nejlikor, ingefära, salt, pomerans, sirap och honung. Rör tills honungen lösts upp. Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig och blank i minst 15 minuter i maskin. Häll bort vattnet från russinen och arbeta in i degen. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till runda bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in i ugnen. Sänk genast till 225 grader och grädda i 30-40 minuter.
Ser gott ut och vilket snyggt kakel du har!
Tack! Älskar kaklet!
Hur mycket mald promerrans tog du då?
Ca 1 msk.
Pingback: jennysjul.com
Pingback: Byta blommor | jennysjul.com