Tonje i Glimmerdalen

tonje.jpg

Freja Taavola spelar huvudrollen som Tonje. Foto: SR. Illustration Katarina Strömgård

Lyssnar ni på årets kalender i Sveriges Radio? Den handlar om Tonje som bor som enda barn i Glimmerdalen. Hon bor där med sin pappa och mamma, mamman är dock iväg och jobbar i långa perioder. Så här skriver SR på sin hemsida.

Tonjes dal

Någonstans där det finns fjäll och vatten och en älv och massor av snö vakar det uråldriga berget Sïlpevaerie över den vackra Glimmerdalen. Glimmerdalen är Tonjes dal. Hon känner den lika bra som sin egen ficka och nästan alla som bor i den är hennes vänner.

Familjen

Tonje bor i dalen med sin pappa och mamma och deras tama mås Gavia. Pappa julpyntar och tar han om Tonje medan mamma är på Grönland i långa perioder och forskar. Då och då kommer faster Lotta som är skiddrottning förbi och hälsar på.

Bästa vännen

Tonje är det enda barnet i Glimmerdalen, så hennes bäste vän är den gamle grannen Gunnvald som spelar fiol. Tonje och Gunnvald gör saker ihop, de bygger supersparkar och spränger laviner. Och pratar.

Vi ligger lite efter och är bara på avsnitt sex men både jag och Moa uppskattar att lägga oss en stund på soffan på kvällen och bara lyssna på den spännande sagan. Tror det är bra för Moa också att enbart få lyssna och fantisera och själv få bilder i huvudet på hur allt ser ut, allt är ju idag serverat på silverfat med TV och film.

Vi lyssnar via SR play men man kan också lyssna på webben eller i P4 06.50 och 18.35 på vardagar och 09.50 och 13.03 på helger.

Lämna ett svar