Tur att alla får göra som dom vill

Har ganska sent börjat följa UnderbaraClara. Otroligt fina bilder från framför allt deras fantastiska hus i Västerbotten. Hennes recept är det som fick mig att först hitta dit. Hon älskar julen dessutom. I sitt senaste inlägg släpper hon ut sin julpolis, läs här.

För mig är julen inte bara den härliga adventstiden. Eller de magiska dagarna kring själva julafton. För mig är julen också veckorna efteråt. Detta vakuum i vardagen. Snuttefilten i det mörkaste och kallaste. Firandet pågår till trettondagen, minst. Och pyntet stannar till Tjugondag Knut. Basta.

Att hålla på och påbörja sitt nya liv i mellandagarna, drömma om våren och kasta sig in i jobbtankar. Det är en avancerad form av självbedrägeri. Ja, det är nästan obehagligt när folk så snabbt förkastar det som ägnats veckor av omsorg åt att bygga upp. Som att julfriden är en punkt att stryka på en lång och tråkig lista. Det här vår-ivrandet i december känns som ett tecken på vårt sjuka slit och släng-samhälle. Ut med skiten. Nästa!

Hon skriver mot slutet:

Visst får folk göra precis som de vill – men de borde göra precis som jag vill! Det är jag som är julpolisen med svart bälte i firande! 

Till viss del håller jag med henne, vi människor lever ofta i framtiden och vill alltid sträva framåt och har svårt att stanna upp i nuet och njuta. Jag har stora delar av mitt liv varit precis så. Vilket skapat alla möjliga problem för mig. Däremot har jag svårt för det där att tex Tjugondag Knut är det magiska datumet då all jul ska försvinna. Eller att allt ska fram bara för att det är första advent och nåde den som sätter upp en tomte innan. JAG har för MIG vissa riktlinjer som jag oftast följer men jag skiter ärligt talat i hur andra gör. Vill någon ha tomtar och ljusslingor året om, kör på det. Vill någon inte plocka fram en enda julgrej någonsin, kör på det.

Jag lever med julen från augusti (på allvar, tänker på det tidigare än så!) och den stil jag har under advent och jul är ganska långt ifrån den jag har resterande del av året. Så även om jag älskar tomtar, granarna och pyntet så kan jag faktiskt tröttna på det runt nyår.

Och det bästa av allt är ju att alla gör som dom vill. Finns inga krav och måste. Tycker jag! img_0694

4 thoughts on “Tur att alla får göra som dom vill

  1. Håller med dig om att alla måste får göra som de själva vill både när det gäller att plocka fram och plocka undan julsakerna. Själv vill jag ha dem kvar ett tag till, ungefär när jag börjar jobba försvinner magin med dem.
    God fortsättning!

  2. Jag tycker det kan kännas deppigt att folk vill ta in våren redan i mellandagarna. Då har ju vintern knappt börjat och blir inte det deppigt när en inser det? Bättre att njuta av nuet, även om det är svårt. Julen får stanna kvar hos mig ett tag till! 🙂

Lämna ett svar