Deg:
25 g jäst
8 1/2 dl mjöl
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
1 kuvert saffran
1/2 dl socker
75 g smör (rumsvarmt)
1 ägg
Fyllning:
75 g smör (rumsvarmt)
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple
1 ägg till pensling
Pärlsocker till dekor
Smula jästen i en bunke. Blanda mjöl och salt. Värm mjölken till fingervarmt. Stöt saffran fint med lite socker och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.
Arbeta ihop till en deg och knåda i maskin 5 min. Låt jäsa övertäckt 40 min.
Rör ihop smör och kanel. Kavla till en rektangel, ca 1 CM tjock. Bred på kanel/smör och mandelmassa. Riv äpplet, låt vätskan rinna av och strö äpplet över degen. Rulla ihop och skär tjocka skivor. Lägg i smord ugnsform. Jäs 40 min. Pensla och strö över pärlsocker.
Pingback: Adventsbak « jennysjul
Pingback: 1:a adventsfika « jennysjul