Saffran hör verkligen julen till och i år kan man fynda jämfört med för två år sen då frosten tog stora delar av skörden (50 ton istället för 200 ton) i Iran. Idag ligger snittpriset på 15.50 kr/g och för två år sedan låg det på 32 kr/g. Lite skillnad! Så det är bara att baka på och njuta av det gula guldet! Får ni något över så kan ni alltid göra en god fiskgryta. Tex denna hämtad från ICA Kuriren:
Fiskgryta med vitlök, saffran och aioli
4 portioner
Tillagningstid: 30 min.
1 morot, skuren i stavar
1 fänkål, skuren i 4 delar och tunt skivad
1 gul lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk olivolja
1-2 krm kajennpeppar
1/2 kuvert saffran
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 liter vatten
4 potatisar, skivade i 1/2 cm tjocka skivor
1 (400 g) paket djupfryst torsk eller sej, tinad och skuren i munsbitar
1 näve färsk, hackad persilja
Tillbehör:
aioli
dill
Krydda gärna med lite oregano eller rosmarin.
Gör så här:
Fräs grönsaker och lök i olivoljan utan att något tar färg.
Tillsätt kajennpeppar, saffran, vin, buljongtärning och vatten så att det täcker grönsaker och lök. Låt koka 5 minuter.
Tillsätt potatisen och låt koka vidare i 5 minuter.
Lägg i fisken och låt allt puttra vidare på svag värme 3-4 minuter eller tills fisken är klar.
Strö över persilja.
Åh det doftar hela vägen hit! 🙂
Låter grymt gott! 🙂