Tjuvstart på julbaket!

Igår hade jag och en vän tekväll. Hon bakade scones och jag testade mitt favorit recept för kladdkaka/muffins i jultappning. Finns det något som är så gott som nybakade scones med smör på? MUMS! Vi drack ett grönt te med smak av Havtorn till. Från Gateau. Gott!

Chokladsmeten som jag gör och använder både till minimuffins (originalet), vanliga muffins och kladdkaka är det absolut bästa enligt mig! Hittade det på www.dagensmuffin.se för länge sen. Underbart recept! Jag har som alltid när det är kakao i något mycket mer kakao än det står i recpetet. Vet inte hur mycket faktisk, brukar bara hälla på. Går mer på färgen än mått. Färgen ska bli mörkt brun. Jag älskar också att man inte använder elvisp utan bara rör ihop. Hur bra som helst när man har en dotter som är rädd för elvispen… 😉

Grundreceptet är det nedan. Jag brukar alltid dubbla, det går åt!

 

Minimuffins med choklad

150 g smör

2 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao (ha i tills smeten blir mörkt brun)

2 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt svalna lite. Placera småformar på en muffinsplåt. Mät upp socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta i kakaon. Tillsätt fettet och ägg och rör ihop till en smet. Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Här gäller det att hålla koll. Kanterna ska precis inte vara kladdiga, då ska de tas ut. Om du vill ha de kladdiga som jag vill! 🙂

 

I går gjorde jag dubbel sats och hade i ca 3,5 tsk pepparkakskryddor. Jag gjorde vanliga muffins. Det blev 16 muffins av dubbel sats så då förstår du att man måste dubbla receptet!

muffins

 

 

 

 

 

 

 

Sen smälte jag 100 g vitchoklad i vattenbad och vände ner 100 g philadelphiaost (jag tog lättvarianten men man bör nog ta originalet för bättre styrsel på smeten). Jag smetade på det och på med silverkulor. Detta skulle nog ha räckt till ca 8 muffins. Jag gjorde fyra för resten av muffinsen frös jag in.

muffins dekorerade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tycker smaken blev bra! Smakade juligt med kryddorna. Ska nog göra samma smet med kryddorna som kladdkaka och dekorera med lingon (borde bryta av bra mot det söta) och florsocker till adventsfikat om ett par månader!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *