Choklad- och chilikola

Jens Linder DN’s matskribent och bloggare på Taffel.se . Jag hittade en hel del spännande och roliga recept och kommer skriva om några om de framöver. Vad sägs om Kola med palsternacka, rött vin och svartpeppar? Låter inte gott men vad vet jag! 🙂

Först ut en kola jag verkligen vill prova dock! Kommer nog dyka upp på adventsfikat tredje advent!

Choklad- och chilikola

16 stora kolor

Kakao och chili är en smakkombination hämtad från de gamla Mayaindianerna. Chilin kontrasterar mot den trygga kolasmaken. Det är viktigt att röra om hela tiden så att smeten inte bränns vid. Om man vill kan man först hälla upp kolasmeten och sedan blanda ner smöret. Då får man en dekorativ, lite sprucken kola.

Tips! Gnid in decilitermåttet med olja innan du mäter upp sirap och honung.

3 dl socker
2 msk mörk sirap
3 dl grädde
1/2 dl kakao
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 msk smör olja, till långpanna

Gör så här: Blanda socker, sirap, grädde, kakao och hälften av chilihacket i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen utan lock i cirka 20 minuter till cirka 116 – 118°. Kontrollera med kulprov när den kritiska temperaturen börjar närma sig. Rör om med en träslev under hela tillagningen. Se upp så att smeten inte bränner fast vid kanterna. Ta kastrullen av värmen. Rör ner smöret och häll omedelbart upp kolan i en oljad långpanna cirka 30 x 30 cm. Strö över resten av chilihacket. Låt kallna lite och skär upp i mindre bitar. Låt stelna helt. Skär upp i fina bitar med en vass kniv. Slå in kolorna i smörpapper eller annat fint papper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *