I mitten av 1700-talet skrev Cajsa Warg sitt pepparkaksrecept. Etnologen Richard Tellström omvandlade måtten i originalreceptet till moderna mått i Vetenskapsradion Forum 2004.
Originalreceptet gav 5 kg deg men här är det minskat till mer lätthanterliga 1,7 kg deg.
500 g råsocker
1 dl mörk sirap
2 dl vatten
900 g vetemjöl
15 g bikarbonat
6 g kardemumma
2 g muskotblomma
6 g kanel
2 g kryddnejlikor
12 g pomeransskal
12 citronskal
6 g paradiskorn/alligatorpeppar
3 cl rosenvatten
Paradiskornet/alligatorpepparn kan ersättas med 2 gram kardemumma och 4 gram svartpeppar.
Gör så här: Blötlägg pomeransskalet och skär ifrån det vita på skalet. Finhacka pomeransskalet och färskt citronskal (bara det gula). Stöt de kryddor i mortel som inte redan är pulveriserade. Smält råsockret under värme i sirapen, vattnet och kryddorna. Sjud i 5 minuter till en simmig konsistens. Tillsätt rosenvattnet i blandningen när den är klar. Blanda mjölet och bikarbonaten i en bunke. Låt socker/kryddblandningen svalna till handvarmt och häll den sedan över mjölblandningen. Blanda samman till en smidig deg, först med en slev och sedan med händerna. Låt degen vila ett dygn i kylskåp.
Ta fram degen i rumstemperatur några timmar innan den ska bakas. Kavla degen utan mjöl till 4 mm tjocklek på smörpapper, vaxduk eller stenbänkskiva. Skär ut kvadrater eller rundlar, lägg på smorda plåtar. Grädda i 200 ºC ugn i ca 7 minuter. Förvaras i burk med tättslutande lock, doppas i kaffet eller teet om de blivit för hårda. Pepparkakorna är också goda till fruktöl och tyska halvsöta viner.
Pepparkakan är ljusbrun, krispig i skalet och segmjuk inuti. Får den ligga framme blir den helt hård. Den har en hög kryddrik smak. I det spröda skalet känns kanelen och kardemumman tydligt, i det mjukare innanmätet framträder särskilt pomeransens och muskotblommans parfymerade aromer. Den har en lätt pepprig och lång eftersmak.
Kanske något att testa?