Förbereda trädgården för vinter

I kalendern står det nu september. Hösten är här, det känns i luften. Jag älskar hösten. Jag vet att många inte gillar att mörkret och kylan kommer men jag älskar det. Dricka te, mysa under pläd i soffan, tända ljus och bara mysa!

I veckan nu har jag börjat förbereda trädgården för den kommande vintern. Fick även hjälpa av en vän och Moa! Allt vissnar ner och går i vila. I mitt växthus börjar skörden sina. Fortfarande en hel del tomater att skörda men gurkplantorna har jag tagit bort. Chilin trivs fortfarande men jag börjar frysa in till vinterns goda mustiga grytor. Kryddorna lika så. Citronbasilikan torkas och ska läggas i burk. Persiljan fryses in. Jag har skördat sista polkabetorna. Får se om moroten jag sådde i augusti hinner växa till sig innan kylan slår till med full kraft. Sista salladen äts upp.

Jag grävde ju upp en rabatt i våras och har sedan dess velat plantera och göra i ordning. Smultronplantor fick komma ner i jorden och har gett massor av bär under hela sommaren. Och en vitavinbärsbuske som Moa fick i födelsedagspresent fick komma ner i jorden men sen avvaktade jag när värmen och torkan slog till. Ingen vits att plantera mer och sen rusa dit och vattna hela tiden. Men nu så! En thuja (Mr Bowling Ball heter den, hur sött namn?!) och två ödleblad fick komma ner i marken i veckan. Perfekt tillfälle nu. Inte lika stort behov av att vattna när det börjat regna en del och fortfarande tid för plantorna att slå rot innan kylan. Jag/vi grävde även ut allt ur pallkragarna, klippte gräset (för sista gången denna sommar?), plockade upp prydnadsäpplen från grannens träd och rensade en del ogräs. Tvättade ur krukor på det jag tömt och ställde in allt i förrådet.

Passade även på att fota för kalendern! 🙂

Lika mycket som jag älskar att plocka fram och göra i ordning på våren lika härligt tycker jag det är att plocka undan inför vintern. Det är en av de saker jag uppskattar med att bo i Sverige, årstiderna. Cyklerna.

3 thoughts on “Förbereda trädgården för vinter

  1. Vad mysigt att börja vinterbona i trädgården! De senaste dagarnas regn har gjort att det blivit rätt grönt här igen, men visst börjar det bli dags att rensa bort en del som inte övervintrar. Mysigt! Och vad fint det blir hos dig!

Lämna ett svar