Julig lista

Jul hos Linda har en idag en lista på sin blogg, tänkte svara på den.

1. Hur ser den perfekta julaftonen ut enligt dig?
Den börjar med julklappsöppning i sängen. Dottern får en julklapp. Sen får hon gå in i sitt rum och se om det ligger något i julstrumpan. Sen frukost och göra oss i ordning för dagen. Vi har i min familj alltid haft mer sköna/mysiga kläder än uppklätt på julafton. Sen kommer mamma och leker ute med dottern medan jag och pappa åker till kyrkogården och sätter ljus och pynt på gravar och i minneslunden. Denna tradition lever kvar sen jag var liten och mamma ville få lugn och ro i köket med min mormor så hon skickade iväg pappa och mig! Sen dess åker vi alltid till kyrkogården, det är fint att gå där och tänka på alla dom som inte längre finns med oss här nere på jorden. Sen åker vi hem till mamma och pappa och äter lunch. Tomtegröt för alla oss normala människor, mamma som inte är normal (hon äter inte gröt!) äter skinkmackor. Sen går jag och dottern hem och leker/tar det lugnt fram till ca 14.30 då mamma och pappa kommer. Vi fixar fika och gottebord och tittar på Kalle och hans vänner! Sen är det dags för julklappar, jag är tomte och Moa tomtenisse. Sen fixar vi med julbordet och äter i lugn och ro, mums! När dottern sen somnat på soffan i granens sken så kommer en höjdpunkt. Jag under en julig filt i soffan, Svensson Svensson julavsnitt, julmust och något gott att äta!

2. Hur viktig är en vit jul?
Jag har gett upp! Med tanke på vädret på senare år så förväntar jag mig ingen snö och bryr mig inte så mycket. Finns så mycket annat som skapar känslan. Värre vore nog om inte mörkret fanns. Jag vill liksom tända upp med levande och elektriska ljus, det är julstämning det!  snö.jpg

3. Vilken jultradition är mest betydelsefull för dig?
Oj finns många. 1:a adventskvällen när lugnet lagt sig är en. Mitt fullt nypyntade hem, allt är rent och fint och jag har oftast massor att äta efter adventsfikat! En annan är några dagar innan julafton när jag försöker ta mig in till city och bara njuta av myllret av människor och tänka: jag är klar med allt! Kan låta elakt men det är det inte, jag njuter då av att jag som alltid lyckats med det viktigaste runt jul, njuta! All min planering och alla listor har gett utdelning. En annan är stunden jag beskrev på första frågan, julaftonskvällen. Sen ligger pepparkaksbakandet med mamma och Moa mig varmt om hjärtat!

4. Om du skulle få gå på julmarknad var som helst i världen, vart skulle du åka då?
NEW YORK. Behöver jag ens förklara varför? 🙂

new york

Rockefeller Center, bild lånad från ilovenewyork

5. Det blir ransonering på julmat och du får bara två rätter i år. Vilka väljer du?
Inga problem. Vi har dragit ner rejält. Mammas köttbullar och min sill inlagd efter mormors recept.

6. Vilken adventskalender vill du ha i år?
Teadventskalendern står och väntar hemma. Vill även ha någon till men velar mellan choklad och lakrits.

7. Var står granen hemma hos dig?
Vardagsrummet. Och en liten plast i Moas rum.

2 thoughts on “Julig lista

  1. Haha, jag är också en onormal person. Äter tomtegröt på några ytterst få, väl utvalda tillfällen (INTE julafton) och då endast om jag har kokat den själv. 😀 Så kul att läsa dina svar! NY verkar verkligen härligt kring jul.

Lämna ett svar