En kryddad jul – Julens drycker och smaker

spritmuseum

Fotograf Edvard Koinberg

14 november till 13 januari kan ni på Spritmuseum i Stockholm få lära er mer om julens kryddor.

Varför använder vi så många kryddor i julens drycker? Vad har kryddorna använts till och hur doftar de? Följ med på en sinnlig vandring bland julens drycker. Fängslande fotografier av kryddor och andra smaksättare, tagna av Edvard Koinberg, fyller väggarna.

Utställningen berättar historierna bakom julens drycker och hur de funnit sin plats vid julbordet. Julölen har sina anor så långt bak som till 900-talet då vikingarna fyllde sina dryckeshorn med kryddad öl. Glöggen blev en jultradition redan på 1800-talet och 2017 fanns det 71 varianter i Systembolagets sortiment. Brännvinet har kryddats i århundraden men det var först 1994 som färdigkryddad julsnaps fanns på Systembolaget. Och julmusten har en ohotad ställning som det svenska julbordets alkoholfria alternativ nummer ett. Besökare har möjlighet att dofta på ett tjugotal kryddor och smaksättare medans stämningsfull julmusik fyller rummet.

Den 22 november och fram till jul har man dessutom julmiddagar. Visning med provning och därefter middag, baserad på traditionella råvaror i ny tappning.

Lämna ett svar