Saffransbullar med smörkrämfyllning

Hittat receptet här. Så goda! Höll först på att glömma smöret i degen och tyckte den var lite väl torr… Men sen så blev det bra! Nästa gång ska jag testa att ha saffran även i smörkrämen, tror det kan bli gott.

Saffransbullar med smörkrämsfyllning

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg

Gör så här: Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

Degen: Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också). Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

Pudra florsocker över bullarna.

Vi skippade florsockret för dessa ska in i frysen.

Lämna ett svar