Saffransäppelkaka

Igår kväll gjorde jag en saffransäppelkaka att bjuda på till kaffet när jag fick besök. Jag valde detta recept. Den blev väldigt god! Kommer definitivt göras igen.

Elisabeths saffransäppelkaka

  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • 0,5 g saffran
  • 4,5 dl mjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 äpplen
  • 50 g smör, kallt
  • 0,5 dl pärlsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform. Rör ihop socker och ägg. Blanda ner mjöl, saffran (jag mortlade hela pistiller och la i ca 0,25 dl hett vatten) och bakpulver. Klicka ner smöret och rör till en jämn smet. Häll ner mjölken (jag tog lite mindre pga av vattnet till saffranet) och fördela smeten i formen. Skala och klyfta äpplena. Lägg i formen och tryck ner lätt. Hyvla över det kalla smöret och strö över pärlsockret. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.

Före ugn
Efter ugn

Lämna ett svar