Kanelbullar

Igår bakade jag kanelbullar och jag gjorde för mig på nytt sätt. Det blev så bra och var dessutom enligt mig lättare. Jag har tidigare gjort degen och sen har den fått jäsa i bunken. Sen har jag tagit upp degen och bakat ut bullarna. Upp på plåtar och sen har de fått jäsa igen och sen penslat med ägg och på med pärlsocker. In i ugnen och klart.

Nu tog jag detta recept från Fridas bakblogg. Jag gjorde dock inte fyllningen från det receptet utan körde efter mycket velande hederligt: smör, socker och kanel i mängder. Så tagit bort det nedan men följ länken om ni vill ha hennes fyllning. Fyllningen ska man alltid nästan dubbla mot receptet, fyllningen ger så mycket för hur goda bullarna blir. Var inne på att ha rivet äpple i fyllningen men hoppade det men ska testa det en annan gång.

Så dels, viktigast: använda riktigt smör. Vet inte om någon använder typ margarin idag (mamma gjorde det när jag växte upp) men använd smör. Och sen bytte jag röd jäst mot blå. Och så kallt degspad och låt jäsa en gång efter att du bakat ut bullarna och då ska bullarna jäsa i 1,5-2 timmar. Sen efter bullarna kommer ut från ugnen, på med sockerlag och pärlsocker. Sockerlagen gör att saftigheten stannar kvar bättre i bullen. Jag kommer definitivt ta med detta i saffransbaket framåt november. Kalljäsa en gång och inte pensla med ägg. Blir nog toppen!

Saftiga Kanelsnurror, 30 st:

 • 5 dl standardmjölk
 • 50 g jäst
 • 1.5 msk mortlade kardemummakärnor
 • 1 dl strösocker
 • 1 ägg (går att utesluta)
 • 1 msk vaniljsocker
 • 0.5 tsk salt
 • 150 g smör, rumsvarmt
 • 12-15 dl vetemjöl

Sockerlag:

 • 1.5 dl Strösocker
 • 1.5 dl Vatten

Garnering: 

 • Pärlsocker

Gör så här:

 1.  Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
 2. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
 3. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen på mitten.
 4. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
 5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. 
 6. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. 
  Gör nu sockerlagen.
 7. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna. kanelbulle

3 thoughts on “Kanelbullar

Lämna ett svar