Sugen på att baka med saffran

Har ett kuvert kvar med saffran sen förra året och jag är sugen på att svänga ihop något smarrigt med det. Letade lite på äpple + saffran + baka och hittade denna hos Allas, receptet är Maud Onnermarks. Hon kallar det Adventskaka men passar utmärkt även nu eftersom den innehåller äpplen och äpplen är för mig höst.

Adventskaka med saffran och äpple

1 kaka, 10–12 bitar
1/2 kuvert saffran a? 0,5 g (ca 1/2 krm)
1 tsk sprit, t ex vodka, cognac eller rom
75 g smör
2 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa
Fyllning
3 äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stöt saffranet och blanda med 1 tsk sprit. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa. Rör ner blandningen i äggsmeten och häll i saffranet med spriten och smöret i smeten. Häll smeten i formen.
Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter. Prova med sticka, känn att stickan är torr. Njut den till en kopp te eller kaffe.

One thought on “Sugen på att baka med saffran

  1. Pingback: Bakat bakat liten kaka! | jennysjul.com

Lämna ett svar