Jakten på julgranen

Nej det är ingen ny julfilm! Det var min kväll igår. Moa hade lekträff med sin bff så jag hade tid för mig själv för en gång skull och tog då och åkte på julgrans jakt. Komplement till detta är självklart jakt på internet. Detta har pågått ett tag nu.

Jag har haft riktig gran i många år och jag älskar det. Det är inte doften för jag har Kungsgran utan det är stämningen en riktig gran ger. Framförallt gillar jag det osymmetriska en riktig gran ger. Och det är också främst detta jag ogillar hos plastgranar. Hur ofta ser man en gran ute i skogen som är exakt konformad?

Kungsgran enligt plastgranstillverkarna

Sen är det ju en stor kostnad också. Runt 700 kr per år för att ha en gran uppe i typ en månad. Att köpa en plastgran i den kalibern jag vill ha ligger runt 2500kr men då hoppas jag att jag kan ha den bra många år.

Sen har vi miljöaspekten. Sen jag köpte min första Smålandsgran så är det av en anledning: de är ekologiska och KRAV-märkta. Sen har jag märkt hur bra deras granar mår för de står länge! Visst, det bästa är väl att ha egen skog och hugga sin egen gran men inte riktigt görbart här där jag bor.

Plastgranar är oftast gjorda av pvc-plast. Så här skriver Naturskyddsföreningen om PVC: PVC, eller vinyl som plasten också kallas, tillverkas av vinylklorid som är cancerframkallande och uppfyller därmed våra kriterier för farlig kemikalie. 

Och så här om PE-plast: Polyeten skapas genom polymerisation av eten. Monomeren uppfyller inte våra urvalskriterier för farliga kemikalier. Ja de skriver massa mer och ni kan läsa här om ni vill.

Att sätta fast granen är självklart ett måste, vilken sort det än blir. En krok i taket är tanken. Sen vore det ju guld om vi bodde större så jag kunde ha stängt till vardagsrummet på natten men eftersom katterna inte får vara i våra sovrum så skulle de få alldeles för lite utrymme. Så det går inte. Har fått tips om att ha en tung julgransfot också och det är ett bra tips.

Jag vet inte. Jag vill ha en riktig men jag vill inte gå runt och vara konstant orolig. Oron här gäller ju två saker: vatten över hela parkettgolvet och förstörd gran. En gran som ramlar eller klättras i konstant kommer ju ofrånkomligen tappa massor av barr.

Ja beslut kommer ju tas förr eller senare och kanske får ni stå ut mer fler förvirrade inlägg i detta ämne. Gran utomhus har jag i princip förkastat. Då kan jag lika gärna vara utan. Skrev om gran ute här.

3 thoughts on “Jakten på julgranen

Lämna ett svar