Karl Fredrik och Hyacinterna

Foto: Emilia Ahlgren

Låter som en titel på en saga! 🙂 Hur som så har Karl Fredrik i samarbete med Blomsterfrämjandet tagit fram lite tips om just hyacinter.

När du kommer hem med dina hyacinter är det fint att planera om dem i andra krukor. Tänk då på att sätta hyacinten så högt att den vackra löken syns, även om rötterna naturligtvis ska vara nere i jorden. Jorden kan gärna täckas med lite mossa eller något annat som du tycker är vackert, men låt alltid löken stolt sticka upp och låta sig beundras. 

Foto: Emilia Ahlgren

En samplantering med flera hyacinter i en större kruka eller skål är vackert. Håll dig till en och samma färgnyans eller blanda flera olika. Karl Fredrik har valt att hålla sig till bara vita vilket är väldigt sobert. Han har placerat kuddmossa mellan hyacinterna men på gott avstånd till de vackra lökarna. Extra fint blir det tack vare att Karl Fredrik har plockat några klockor från hyacinterna som han placerat på mossan likt stora snöflingor. 

Foto: Emilia Ahlgren

Och tillslut en film där Karl Fredrik visar upp en underbart maffig bordsdukning och jag önskar än en gång att jag hade större tomt med ett orangeri eller växthus! Vilka bjudningar jag hade kunnat ha!

Välj svenskodlade hyacinter

Det finns många duktiga trädgårdsmästare runt om i Sverige som driver hyacinter och genom att välja svenskodlade hyacinter hjälper du till att stötta svensk odling. Hyacinterna är av hög kvalitet och kortare transporter är positivt för såväl växtens kvalité som miljön. Du känner igen de svenska hyacinterna på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige. 

Doften

För många är hyacinternas doft lika med doften av jul och sedan flera år tillbaks kan du välja hur mycket det ska dofta. Svenskodlade hyacinter är doftkods-märkta och du som konsument kan enkelt se om doften hos den utslagna hyacinten är svag, medel eller fyllig. Det finns hyacinter med allt i från intensiv doft till de som nästan inte doftar någonting alls. På senare år har det blivit populärt med sorter som doftar starkt.

Skötsel

Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Undvik att vattna direkt på löken. Ju svalare hyacinterna står desto längre håller de. Långa hyacinter kan stöttas med en blompinne eller skäras av för att sätta som snitthyacint i vas tillsammans med en grankvist.

Lämna ett svar