Idag gick vi besök och jag och Moa bakade en Saffransäppelkaka.
Elisabeths saffransäppelkaka
- 2 dl socker
- 1 ägg
- 0,5 g saffran
- 4,5 dl mjöl
- 3 tsk bakpulver
- 100 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl mjölk
- 2-3 äpplen
- 50 g kallt smör
- 0,5 dl pärlsocker
Gör så här: sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform. Rör ihop socker och ägg i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver och saffran i en annan. Rör ner mjölblandningen i äggblandningen. Klicka i smöret och rör till en jämn smet. Blanda i mjölken och fördela smeten i formen. Skal, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i cirkelform i smeten och tryck till lätt. Hyvla över smöret och strö över pärlsockret. Grädda på näst nedersta falsen i 40-45 min och känn när kakan är färdig i mitten. Servera som den är eller med vaniljglass eller lättvispad grädde.