Juliafton 2022

Här har det varit glashalt senaste dagarna. Just nu kommer det ett lager snö. Perfekt, då ser man inte det hala… 😉 Jag går runt som en anka (som min älskade dotter påpekade häromdagen…), livrädd för att halka. Dels för att… Det gör ont! Men också för att jag absolut inte vill belasta vården mer än den redan är belastad. Tycker verkligen synd om alla inom vården som lääääänge kämpat. Långt innan pandemin och sen en pandemi på det. Jösses. Så tacksam att folk vill jobba inom vården. Jag skulle inte passa in där. Jag klarar inte öppna sår, spyor, lukten av blod osv. Så jag skulle vara mer i vägen än till nytta! 🙂

Men tillbaka till det jag skulle skriva om. Juliafton 2022. 24 juli 2022 infaller på en söndag. Perfekt för firande! Jag har en kaka jag ska testa till det fikat. En kaka som min nya favorit på Insta/Youtube Cecilia Blomdahl aka @sejsejlija https://www.youtube.com/c/CeciliaBlomdahl haft på sina kanaler. Hon bor på Svalbard med sin pojkvän och hund. Hunden är den sötaste jag sett! Grim heter han! Men i alla fall. I en av sina youtube-videor inför jul så bakade Christoffer (pojkvännen) en kaka som hans mamma brukar baka. Hann aldrig göra den innan jul så det får bli till Juliafton.

Mjuk pepparkaka

  • 225 g brunt socker
  • 270 g mjöl
  • 5 g bikarbonat
  • 2,5 g nejlika
  • 5 g kanel
  • 5 g vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 1 msk smält smör
  • 150 g cremé fraiche

Gör så här: Väg upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda. Tillsätt de blöta ingredienserna. Blanda för hand. Smörj och bröa en springform. Häll i smeten. In i ugnen 175 grader i en timme. 98 grader ska den vara i mitten, då är den klar.

Ni kan se Christoffer baka här. Roligast är nästan att se Cecilia komma in och ut ur bild och fråga massa frågor. Hon är inte bra på att baka och laga mat, det är Christoffers område 😉 Men så har han jobbat som kock också! Kakan ser superlätt ut att göra vilket ju alltid är trevligt och passar på Juliafton när jag kanske hellre njuter av solen, fågelkvittret och ett bad än att jobba i köket! 🙂 Om inte regnet öser ner, man vet aldrig med svensk sommar. Vad jag mer ska bjuda på får vi se. Men som vanligt blir det en blandning av sommar och jul! Nedan bilder från Juliafton 2021.

2 thoughts on “Juliafton 2022

Lämna ett svar