Fryst saffranscheeseckae

Detta recept tog jag från Lindas bok men finns även på hennes hemsida.

Fryst Saffranscheesecake med pepparkaksbotten

12–14 bitar

Botten
75 g Digestivekex (kan bytas ut mot endast pepparkakor)
200 g pepparkakor
80 g smör, smält

Fyllning
3 dl vispgrädde
½ g saffran (1 påse)
3 äggvitor
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor
2 dl florsocker

Garnering
några pepparkakor
ev. florsocker

Gör så här:  Sätt ugnen på 200 grader. Krossa eller mixa sönder Digestivekexen och pepparkakorna till smulor. Blanda smulorna  med det smälta smöret. Klä en springform, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Tryck ut smulorna i botten på formen.  Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–8 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre). Vispa vispgrädden fluffig ihop med saffranet. Vispa äggvitorna till ett vitt skum i en annan skål. Blanda ihop färskost, äggulor och florsocker  med vispgrädden. Rör sist ner äggvitorna. Blanda försiktigt. Bred ut smeten på smulbotten. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram kakan ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor och pudra över lite florsocker.

Lämna ett svar