Kaneldoftande saffransgran

Detta recept hittade jag i Matmagasinet Julspecial 2021. Jag hade aldrig gett mig på detta själv. Alldeles för mycket pyssel för min smak men jag gillade den och A kände sig manad att göra granen, perfekt! 🙂 Och den blev så fin att den fick bli fikats center-piece!

Kaneldoftande saffransgran

 • 1 kuvert saffran (vi använde hel saffran och stötte och typ dubbla mängden)
 • 1 tsk socker
 • 2 tsk konjak (kan uteslutas)
 • 3 dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 3/4 dl socker
 • 7-7,5 dl vetemjöl
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 0,5 tsk salt

Fyllning

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 msk socker
 • 2 tsk mald kanel

Pensling och garnering

 • 1 ägg
 • 1 dl pärlsocker

Gör så här: Mortla saffranet med sockret och ev konjak. Värm mjölken till knappt 37 grader. Rör ut jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt saffranet, sockret och det mesta av mjölet. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare någon minut. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Rör ihop fyllningen.

Dela degen i två delar. Kavla ut till två lika stora trianglar. De ska rymmas på en plåt. Strö på resterande mjöl på bakbordet när du kavlar. Lägg ena triangeln på ett bakplåtspapper. Bred på fyllningen. Lägg andra triangeln på. Skär till kanterna så trianglarna är lika stora. Det som blir över kan användas till toppstjärna eller bullar. Skär eller sporra ut ca 2 cm breda remsor från sidorna på triangeln till grenarna. Skär inte ändå in, lämna en bit i mitten som stam. Ta bort de nedersta bitarna så det blir en fot kvar. Tvinna grenremsorna. Tag med pepparkaksmått ut en stjärna av degbitarna som blivit över. Fäst högst upp. Gör resten till bullar ex. Låt allt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda saffransgranen i nedre delen av ugnen 12-15 minuter. Bullar gräddas 6-8 minuter.

A gjorde det lilla extra med årtalet i deg på stammen också! Och mängden mjöl fick hon frispela lite, med mängden ovan blev det en väldigt lös deg. Visst blev den fin?!

Lämna ett svar